Travmatik bir olaydan sonraki haftalarda akut stres bozukluğu (ASB) adı verilen bir anksiyete bozukluğu geliştirebilirsiniz . ASB tipik olarak travmatik bir olaydan sonraki bir ay içinde ortaya çıkar. En az üç gün sürer ve bir aya kadar sürebilir. ASB’li kişilerin travma sonrası stres bozukluğunda (TSSB) görülenlere benzer belirtileri vardır .
Akut Stres Bozukluğu Nedenleri
Bir kişinin akut stres bozukluğu riski altında olması için travmatik bir olaya maruz kalması gerekir. Maruz kalan insanların neden sadece küçük bir kısmının stres bozukluğu geliştirdiği açık değildir. Bireylere daha önce bir zihinsel bozukluk tanısı konmuşsa, travmatik olayın çok şiddetli olduğunu algılıyorsa, sıkıntı yaşarken kaçınan bir başa çıkma stiline sahipse veya daha önceki travma öyküsü varsa, stres bozukluğu geliştirme riski daha yüksek olabilir. Kadınların erkeklerden daha fazla akut stres bozukluğu geliştirme olasılığı vardır.
Vücudun akut strese karşı yerleşik, fizyolojik bir yanıtı vardır – stres yanıtı. Korkulu ya da tehdit edici bir olay algılandığında, vücut ya tehdide karşı koymaya, dondurmaya ya da tehditten kaçmaya yönelik otomatik bir müdahale yürütür.
Akut stres tepkisinin ayırt edici özellikleri, kalp atış hızı, kan basıncı, terleme, nefes alma ve metabolizma ve kasların gerilmesinde neredeyse anlık bir dalgalanmadır. Eylem için harekete geçmek için gelişmiş kardiyak debi ve hızlandırılmış metabolizma şarttır.
Psikolojik olarak dikkat tehdit üzerinde yoğunlaşır. İnsanlar bir travma yaşadıktan sonra, yeni tehditler için daha uyanık olabilirler ve çevrelerindeki sürekli tehditleri algılarlar varsayılan tehlikeye ( örneğin müdahaleci anılar veya hayaller nedeniyle) dayanır ve bu nedenle akut stres tepkisini eskisinden daha sık yaşar.
Akut Stres Bozukluğu Belirtileri
Akut Stres Bozukluğu birçok gruba ayrılır bunlar;
- Ayrışma
- Yeniden deneyim
- Kaçınma
- Artan kaygı / uyarılma
- sıkıntı
Ayrışma belirtileri
ASB‘nizin olup olmadığını öğrenmek için dikkat edilmesi gereken ayrışma belirtileri
- Dissosiyatif amnezi, travmatik olayın bir veya daha fazla önemli bölümünü hatırlayamamanız ile karakterizedir.
- Duyarsızlaşma, gerçek dışı düşünceler veya duygular ile karakterizedir. Düşünceleriniz veya duygularınız size ait değil gibi görünüyor.
- Gerçekleştirme, aşina olduğunuz ortamınız size garip veya gerçek dışı göründüğünde gerçekleşir.
- Çevreniz hakkında daha az farkındalık veya his
- Uyuşmuş, bağımsız veya duygusal olarak tepkisiz hissetme
Yeniden deneyim belirtileri
Bu, travmatik olayın yeniden yaşanması sürecidir. Bu , aşağıdaki yollardan bir veya daha fazlasıyla kalıcı olarak gerçekleşir:
- Travmatik olayı hatırladığınızda üzüntü hissi
- Travmatik olayı yeniden yaşıyormuşsunuz gibi bir his
- Kabuslar, geri dönüşler, görüntüler, yanılsamalar ve travmatik deneyimin düşünceleri
Kaçınma belirtileri
Bu, travmatik olayları hatırlamanızı veya yeniden deneyimlemenizi sağlayan şeylerden , çevreden, insanlardan veya uyaranlardan kaçınma eylemidir . Kaçınma belirtileri aşağıdaki gibi şeylerden kaçınır:
- duygular
- Düşünceler
- faaliyetler
- Nesneler
- Yerler
- Konuşmalar ve
- İnsanlar
Artan uyarılma / kaygı belirtileri
ASB, sahip olanlarda uyarılma ve kaygıyı arttırır.
- Geceleri uyumakta zorluk / uykusuzluk
- Ürkeklik
- Konsantrasyon zorluğu
- Hareketsiz oturamamak veya hareket etmeyi durdurmak
- Sürekli nöbet tutmak veya sürekli gerginlik yaşamak
- Uygun olmayan zamanlarda kolayca ürküyor veya ürküyor
Sıkıntı belirtileri
ASB büyük sıkıntıya neden olur. İnsanların iş, taşıyıcı ve hatta ilişkileri gibi hayatlarının önemli yönlerini bile bozar. ASB’niz varsa, basit ve gerekli görevleri başlatmak veya tamamlamak zor olabilir.
Başkalarına nelerden geçtiğinizden veya yardım istemekten bahsetmek bile zor olabilir.
Travma sonrası stres bozukluğu tanısında, bu grupların her birinden en az bir semptom mevcut olmalıdır.
Tedavi Yöntemleri
ASB’yi tedavi etmek için birçok yöntem vardır. Kullanılan yaygın yöntemler şunlardır:
- Psikiyatrik değerlendirme: Bu özellikle neye ihtiyacınız olduğunu bilmek için yapılır. Bu, doğru ihtiyaçlar karşılandığında semptomları azaltmaya yardımcı olacaktır.
- Hastaneye yatma: Bu yöntem, kendilerine zarar verme veya intihar etme eğilimi olan kişiler için kullanılır. İnsanlar başkalarına da zarar verebilirlerse hastaneye kaldırılabilirler.
- Yardım: Bazen ASB hastaları için barınak, giysi veya yiyecek sağlamak iyileşmelerine yardımcı olabilir. Bazılarının ailelerini bulmak için yardıma ihtiyacı olabilir ve sonra iyileşirler.
- Psikiyatrik eğitim: Bu sizi bu bozukluk hakkında eğitecek ve bundan kurtulmak için yardım alabilirsiniz.
- İlaçlar: Bazen ASB hastaları, semptomları yönetmelerine yardımcı olmak için antidepresanlar, seçici serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI’lar) ve anti-anksiyete ilaçları gibi ilaçlara yerleştirilir.
Bu kalıcı bir çözüm sunmaz. Bu ilaçların tedavi etmeye çalıştığınız ASB’den daha fazla olumsuz yan etkileri bile vardır . Bu ilaçların bazılarında tehlikeli yoksunluk belirtileri de vardır .
Yani, onlara alışmayın ya da onlara güvenmeyin.
Aşağıdaki Tedaviler gibi kalıcı çözümler arayın.
- Terapiler: Bilişsel davranışçı terapi (BDT), diyalektik davranışçı terapi (DDT) ve diğerleri gibi terapiler iyileşmenize yardımcı olur.
Bu terapiler probleminizin temel nedenine ulaşacak ve başa çıkacaktır. Olanları kabul etmenize ve değişimi kabul etmenin sağlıklı yollarını aramanıza yardımcı olacaklardır .
TSSB gibi daha kötü bir şeye dönüşmesini bile engelleyecektir. Bu duruma yardımcı olabilecek diğer tedaviler maruziyete dayalı terapi ve hipnoterapidir.
- Anksiyete yönetimi ve Psikolojik bilgilendirme: Bu, travmadan hemen sonra gerçekleştirilen yoğun bir terapötik müdahaledir.
Bu, hastanın “her şeyi konuşmasına” yardımcı olur. Bu terapinin katılımcılar arasında farklı sonuçları vardır. Bazıları her şeyi söyledikten sonra daha iyi olurken, diğerleri olay hakkında yeniden travma geçiriyor.
- Temel farkındalık ve rahatlama teknikleri: Bu, ASB’li hastaların bu durumla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Semptomları büyük ölçüde azaltacak ve ileride akut stres bozukluğunun ortaya çıkmasını önleyecektir .
Ayrıca bu durumun TSSB’ye şiddetlenmesini önleyecektir .
Buraya Tıklayarak “dünyada görülen en yaygın 10 fobiyi” Sıraladığım Listeye de Gidebilirsiniz.
İlk yorumu siz yapın